22.4.2020 – Miksi teen tätä työtä?

Käsillä tekeminen ollut tärkeä osa minua jo pienestä pitäen: piirtäminen, maalaaminen, ompelu, askartelu – kauniiden asioiden luominen. Käsillä tekemisellä on minulle myös rauhoittava vaikutus ja unohdan tehdessä helposti ajan kulun. Uuden kehittäminen ja suunnittelu taas inspiroivat ja innostavat minua.

Tulin koruyrittäjäksi graafiselta alalta, jossa koin olleeni ihan hyväkin, mutta se työ ei enää jaksanut sytyttää. En päässyt käyttämään luovuuttani täydellä kapasiteetilla, koska sitä piti tehdä muiden vaatimusten mukaan. Tunsin, että minulla voisi olla enemmän annettavaa kolmiulotteisen suunnittelun parissa. Kun tutustuin korujen tekoon, se vei minut hetkessä mennessään. Uusien mallien tekemisestä ei meinannut tulla loppua – oli valtava nälkä saada aikaan jotain käsinkosketeltavaa ja pian perustin yrityksen.

MIKSI KÄSITYÖALAN YRITYS?
En koe itseäni aivan perinteisessä mielessä käsityöläiseksi, vaan taustastani johtuen enemmän suunnittelijaksi ja valmistajaksi joka tekee käsin tuotteensa. Käyttämäni valmistustekniikat eivät ole niitä perinteisiä käsityötekniikoita, vaan melko yksinkertaisia, mutta itse opeteltu ja kehitetty juuri minun tekemistä ja minun tuotteitani varten. Ehkä käsityöläisyys on jossain mielessä tavallaan pakon sanelemaa, koska valmistusmäärät ovat pieniä, eikä teolliseen valmistamiseen olisi ollut rahkeita. Mutta toisaalta en edes haluaisi tuotteilleni teollista valmistamista sillä nautin korujen tekemisestä.

Tunnen ylpeyttä käsityöläisyydestä, käsin valmistamisesta. Joka ikinen tuote kulkee käsieni kautta ja voin tarkistaa niiden laadun ja yksityiskohdat, hylätä huonot materiaalit ja korjata virheet. Itse tehdessä voin päättää laatutason – en halua päästää läpi sellaisia tuotteita, joita en voisi ylpeänä saattaa eteenpäin. Tämä lienee myös yksi syy, miksi minun on aina ollut vaikeaa antaa työvaiheita toisten käsiin. Niin myös muillakin yrittämisen osa-alueilla halu olisi pitää ohjakset omissa käsissä, vaikka kaikkea ei tarvitse eikä voikaan tehdä itse. Tärkeintä kunhan osaa ja ymmärtää sen ydintekemisensä.

On paljon helpompiakin tapoja ansaita elanto – myydä yrityksessään valmiita tuotteita tai vaikka olla töissä kahdeksasta neljään muualla kuten tein ennen. Jos ei yrittäjyys ylipäätään ole jo vaativaa, niin käsityöyrittäjyys tuo siihen vielä omat haasteensa. Kaikki tuotteet on suunniteltava ja valmistettava itse, hankittava materiaalit, markkinoitava ja myös myytävä, mutta siinä on myös se tämän työn suola – alusta asti tekemisessä, itse päättäen kaikesta.

Ammattiylpeys – se on ylpeyttä siitä, että osaa ja haluaa tehdä työnsä hyvin. Minulle on todella tärkeää tehdä työni huolella ja laadukkaasti. Mielestäni myös onnistun siinä, ainakin toisinaan. Useinhan itse on kuitenkin se suurin kriitikko – aina voisi tehdä jotain vielä vähän paremmin ja niin sitten seuraavalla kerralla tekeekin.

Yhden hengen käsityöyrityksen ansiosta voin olla tekemisessä joustava ja reagoida nopeasti mahdollisiin muutoksiin, olipa sitten kyse vääränlaisesta materiaalista, paremmasta ideasta tai maailmanlaajuisesta epidemiasta.

MITÄ TYÖNI ANTAA MUILLE?
Korut viimeistelevät pukeutumisen. Mikään ei ole parempaa kuin juuri ne oikeat korvikset tai näyttävä käsikoru, joka sopii kokonaisuuteen kuin piste iin päälle. Ne auttavat myös tuomaan esille käyttäjänsä identiteettiä ja arvoja persoonallisella tavalla.

Ennen kaikkea haluan kuitenkin antaa asiakkailleni mielihyvää ja iloa suunnittelemillani tuotteilla. Esteettinen elämys voi kohottaa mielialaa, olla jopa terapeuttista, ja ilo tekee hyvää meille kokonaisvaltaisesti. Korujen koskettavilla teksteillä haluan tuoda korujen käyttäjille voimaa arjen haasteiden keskelle. Niitä pieniä sanoja, jotka muistuttavat pienistä ja suuristakin tärkeistä asioista. Ehkä ne tuovat tukea juuri sinne kaikkein vaikeimmallekin hetkelle. Korut ovat kuin terapiaa niin käyttäjälleen kuin tekijällekin.

MITÄ TYÖNI ANTAA MINULLE?
Haasteita, uuden oppimista, kehittymistä, onnistumisen elämyksiä. Ihania, koskettavia kohtaamisia asiakkaiden kanssa. Joskus heikolla hetkellä saatan unohtaa miksi minä teen tätä. Toki siksi, että saan perheelleni elantoa, mutta ei pelkkä raha motivoi minua samalla tavalla. Asiakkaiden ihanien ja koskettavienkin palautteiden myötä muistan, että minun työlläni on oikeasti merkitystä. Siitä saan itse voimaa jatkaa eteenpäin. Kuinka hienoa onkaan kuulla asiakkaiden kertomukset ja palautteet siitä, miten tekemäni koru on antanut heille voimaa vaikealla hetkellä, miten tietty rannekoru on ehdottomasti paras koru jokapäiväiseen käyttöön tai miten he ovat ilahduttaneet koruilla myös muita. Kaikki palaute ei aina ole vain positiivista, mutta aivan yhtälailla myös negatiivisesta palautteesta voi saada jotain hyvää irti. Olisi turhaa ylpeyttä olla ottamatta sitä vastaan ja käyttämättä sitä rakennusmateriaalina kehitystyössä.

Olen melko tuottelias suunnittelemaan ja ehkä juuri siksi aloin valmistaa juuri tämän tyyppisiä, melko yksinkertaisesti valmistettavia koruja. Näen nopeasti valmiin tuotteen ja voi hyväksyä sen mallistoon tai hylätä idean ja siirtyä seuraavaan. Mielestäni on äärimmäisen antoisaa suunnitella jotain sellaista, jota joku toinen ei ehkä ole vielä keksinyt. Tai tuoda suunnittelulla koruun jotain erityistä, ei vain kuvaa tai muotoa, vaan myös jollain tavalla teknisesti tai rakenteellisesti erilaista. Oivaltavuutta, monitoimisuutta, eri materiaalien yhdistämistä, valmisosien ja oman designin saumatonta sulautumista – aivan kuin ne olisikin alun perin luotu juuri siihen tarkoitukseen, vaikka käytänkin jotain osaa aivan uudella tavalla. Haluan edelleen kehittää malleja käyttäväystävällisimmiksi, turvallisemmiksi, kauniimmiksi ja toimivimmiksi kestävän toimintatavan mukaisesti. Haluan tuoda koruihin jotain uniikkia, jotain omaleimaista, jotain tunnistettava Vernadaa.

Omat arvoni ovat vahvasti mukana Vernadan tekemisessä. Siksi haluan jakaa teille myös Vernadan arvot, mission ja tulevaisuuden vision. Kiitos että olet matkalla mukana!

Anne, Vernada Oy

Vernadan arvot

  • Jatkuva kehittyminen suunnittelullisesti ja laadullisesti, asiakasta kuunnellen.
  • Vastuun kantaminen, virheistä oppiminen, luotettavuus ja joustavuus.
  • Halu tehdä asiat ja tuotteet hyvin, laadukkaasti, vastuullisesti ja ylpeydellä
  • Luovuus, toteuttaa selkeitä, raikkaita ja oivaltavia koruja omalla tunnistettavalla tyylillä

Vernadan missio

  • Vernadan missio on tuoda iloa ja kannustusta arjen keskelle oivaltavilla ja koskettavilla sekä laadukkailla koruilla, jotka on valmistettu laadukkaista, huolella valituista luonnon materiaaleista.

Vernadan visio

  • Vernadan visio on olla valtakunnallisesti menestyvä, kehittyvä ja arvojaan vaaliva suomalainen designbrändi, joka tarjoaa laadukkaita ja oivaltavia koruja kestävällä tavalla. Mahdollisen kasvun myötä toimiminen myös työllistävänä yrityksenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *