Käyttö- ja hoito-ohjeet

TUTUSTU KORUJEN KÄYTTÖ-, HUOLTO- ja SÄILYTYSOHJEISIIN

1. Usein koruja on paljon, mutta pyri siitä huolimatta käyttämään, hoitamaan sekä säilyttämään niitä asianmukaisesti. Silloin sinulla on koruista iloa pitkään!

2. Korut eivät kestä kosteutta tai kuumuutta, joten ethän ui, kylve tai sauno korujen kanssa. Myös hiki voi tummuttaa ja jopa syövyttää korua. Koru voi kuumua aurinkoa ottaessa polttavan kuumaksi ja myös aurinkovoide voi tummuttaa korua.

3. Pue korusi viimeiseksi meikkauksen, hiuslakan ja hajuveden jälkeen, koska myös kemikaalit tummentavat ja syövyttävät metallisia korunosia. Myös värjätyt puuhelmet saattavat päästää väriä, jos joutuvat kosketuksiin esimerkiksi hajuveden tai iholla olevan kosteuden kanssa. Pyri välttämään hajuvettä kaulalla ja ranteella korun kohdalla.

4. Helmistä valmistettujen korujen koruvaijeri taittuu helposti, joten älä nuku koru kaulassasi tai säilytä sitä pienellä kerällä. Myös korutelineessä roikkuessaan koru voi taittua ripustuskohdastaan. Taittunut vaijeri voi hiertyä ajan myötä poikki.

5. Käsittele koruja varoen, sillä jotkut korunosat voivat särkyvät pudotessaan kovaa lattiaa vasten. Herkimpiä iskuille ovat laserleikatut puuriipukset. Varo myös pitkien korujen tarttumista esimerkiksi ovenkahvaan, jolloin ne voivat katketa tai aiheuttaa pahimmillaan jopa kuristumisvaaran. Joihinkin korumalleihin on saatavilla ns. magneettinen turvalukko, joka aukeaa korun tartuttua kiinni.

Ohjeet materiaaleittain

Vernadan nahkakorujen nahkanauhat ovat aitoa, kromivapaata nahkaa. Laserleikatut nahkakorut ovat kasviparkittua nahkaa. Erityisesti vaaleat, luonnonväriset nahkakorut voivat tummua käytössä mm. iholta siirtyvän rasvan vaikutuksesta. Vaaleaa,värjäämätöntä nahkaa voi suojata esim. mehiläsvarapohjaisella nahansuoja-aineella. Pintavärjätyt nahkanauhat ja -osat voivat patinoitua vähitellen käytössä, kun alkuperäinen väri vähitellen kuluu esim. mekaanisen hankauksen, kastumisen tai kosmetiikankemikaalien takia. Osa materiaalista on läpivärjättyä nahkaa, nämä eivät patinoidu yhtä herkästi (esim. musta nahka). Joskus värjätyt nahkanauhat voivat haalistua tai jopa vaihtaa väriä voimakkaassa auringon valossa, joten korut kannattaa säilyttää valolta suojattuna. Kemikaalit, kuten hajuvesi tai aurinkorasva, voivat joskus aiheuttaa värin liukenemista.

Laserleikattu nahka ja jotkut nahkanauhat voivat olla aluksi hieman jäykkiä, mutta pehmenevät käytössä.

Sileäpintaisiin nahkakoruihin voi tulla helosti painaumajälkiä esim. kynsistä, joten käsittele koruja varoen.Jotkin nahkanauhat ja laserleikatut nahkaosat voivat olla hieman karkeita leikkuureunasta. Karkea reuna voi vahingoittaa herkkien tekstiilien pintaa, mikäli korua pidetään vaatteen päällä.

Nahkaosat voi varovasti puhdistaa kostutetulla liinalla. Jos nahka vaatii perusteellisempaa puhdistusta, voit puhdistaa sitä varovasti nahkan hoitoon tarkoitetuilla tuotteilla, kuten Marseilles-saippualla (kokeile ensin varovasti kääntöpuolelle). Suosi nahkan hoidossa luonnonmukaisia, esim. mehiläisvahapohjaisia, hoitotuotteita. Osa nahkakoruista on kiinnitetty lukkoon liimaamalla, joten varo kastelemasta korun liimauksia. liima ei liukene, mutta voi joskus usein kastuttuaan haurastua. Nahkakoruun  (esim. korviksiin) tarttunutta meikkiä voi puhdistaa varovasti silmämeikin puhdistusaineella (kokeile ensin huomaamattomaan kohtaan).

Muutamissa tuotteissa voi olla synteettinen nahka- tai mokkajäjitelmätupsu, mutta siitä kerrotaan aina tuotteen yhteydessä. Vaaleat synteettiset tupsut voivat likaantua käytössä. Voit puhdistaa niitä varovasti pesemällä ne käsin, mutta varo tupsun liimausta ja muuta korua. Asettele tupsu suoraksi kuivumaan esim. pyyhkeen päälle.

Älä kastele aidosta nahasta valmistettuja tupsuja. Joskus aitonahkaisen tupsun mokkapuolesta voi irrota jonkin verran nöyhtää, jota voi siistiä esim. tarrarullalla.

Kestävä korkki on luonnostaan likaa ja vettä hylkivä ja sen voi tarvittaessa puhdistaa kostealla liinalla pyyhkimällä.

Vernadan korujen himmeäkiiltoinen hienohopeointi on laadukasta ja kestävää, mutta ei kuitenkaan ikuisia, vaan voi vähitellen kulua pitkäaikaisessa käytössä. Alta voi paljastua ajan myötä kellertävä messingin tai punertava kuparin väri. Puhdista korusi säännöllisesti ohjeiden mukaan. Hopeoidut ja myös muut pinnoitetut osat tummuvat mm. ilmassa olevan rikin ja iholla olevan kosteuden vaikutuksesta vaikka Vernadan käytössä olevat hopeoidut osat ovatkin pintasuojattuja. Hopeoituja korun osia voi varovasti puhdistaa hopeanpuhdistusliinalla. Voit puhdistaa korun metalliketjut ja -osat myös nestemäisellä hopeanpuhdistusaineella, mutta muista huuhdella ja kuivata koru hyvin puhdistuksen jälkeen, sillä nämä ovat voimakkaita kemikaaleja. Vältä helmiä tai nahkanauhaa joutumasta kosketuksiin puhdistusaineen kanssa. Huomaa, että nestemäinen hopeanpuhdistusaine saattaa joskus aiheuttaa myös korun nopeamman uudelleentummumisen. Vältä hankaavia hopeanpuhdistusaineita sillä pinnoitus ei kestää hankaamista ja alla oleva kupari tai muun metalli voi tulla hopeoinnin alta esille. Parhaiten hopeoitu pinta säilyy tummumattomana, jos korua säilytetään ilmatiiviisti omassa rasiassa tai pussissa (esim. minigrip).

KPinnoitetut korunosat voivat vähitellen kulua käytössä ja tämä on normaalia.  Kullatut ja ruusukulatut korut voi puhdistaa niille tarkoitetuilla kiillostusliinoilla tai mikrokuituliinalla.

Ruostumattomasta koruteräksestä valmistetut korut kestävät hyvin käyttöä. Nekin voivat kuitenkin ajan myötä naarmuuntua pinnasta kuten esim. teräksiset ruokailuvälineet, mutta väri pysyy lähes aina muuttumattomana. Voit puhdistaa teräskorut esim. miedolla käsitiskiaineella – huuhtele ja kuivaa hyvin.

Osassa Vernadan koruista (mm. nahkarannekkeissa) on napakka kestomagneetti, jonka avulla korua on helppo avata ja sulkea. Suurin osa malleista toimii siten, että lukon päällimmäistä kappaletta on nostettava esim. reunasta ylöspäin, jolloin lukko avautuu. Tämä johtuu lukon sisällä olevista kiinnitys”hakasista”. Lukkoa ei saa vetää väkisin auki, koska lukko on useimmissa malleissa liimattu koruun. Magneetti on yleensä neodyymimagneetti, joka kestää periaatteessa ikuisesti, eikä sen teho juurikaan heikkene ajan myötä. Se ei kuitenkaan kestä voimakkaita lämpötiloja (yli 80°C), jolloin magnetismi voi hävitä kokonaan. Myös voimakkaita magneettisia kenttiä kannattaa välttää. Magneettilukollisia koruja ei suositella käytettäväksi henkilöllä tai tämän kumppanilla, jolla on sydämentahdistin.

Jos puuhelmet likaantuvat, voit pyyhkiä niitä varovasti kostutetulla liinalla. Vältä hankaamassa helmiä, sillä puuhelmien lakattu pinta saattaa kulua. Puuhelmen lakkaus ja maalipinta voivat myös kulua vähitellen käytössä johtuen mm. ihon epäpuhtauksista, hiestä ja kosmetiikan kemikaaleista ja mekaanisesta hankaamisesta. Joskus värjätyt helmet voivat myös haalistua voimakkaassa auringon valossa, joten korut kannattaa säilyttää myös valolta suojattuna. Värjätyt puuhelmet saattavat joskus päästää myös väriä, jos joutuvat kosketuksiin esimerkiksi hajuveden tai iholla olevan kosteuden (hien) kanssa.