13.6.2016 – Suunnittelutyö korujen takana

Vernada Design

Tiesitkö, että Vernadan omilla korunosilla on pitkä tie valmiiksi tuotteeksi? 
Raotan tässä vähän taustoja siitä millainen on Vernadan omien metallisten korunosien suunnitteluprosessi. Yleensä näiden osien suunnittelu alkaa omasta tarpeesta. Mielessä olisi idea uuteen korumalliin, mutta juuri siihen sopivaa, täydellistä osaa ei löydy valmiina.

Esimerkiksi näiden uusimpien korujen osien suunnittelun olen aloittanut loka-marraskuussa 2015. Hahmottelin luonnoskirjaani korumallin ja siihen liittyvän osan, sekä millaisia muita koruja siitä syntyisi. Usein haluan osan toimivan mahdollisimman monella tavalla eri koruissa. Kun minulla oli valmiina muutama hyvä idea ja luonnos, piirsin korujen osista tietokoneella projektiot eri suunnista sekä karkean “sotilasperspektiivikuvan” mittoineen. Kun sain hiottua luonnokset valmiiksi, lähetin mallikuvat korun osien valmistukseen erikoistuneelle tehtaalle tarjouspyyntöä varten. Tällä kertaa pyysin tarjousta kaikkiaan 8 osasta, mutta lopulta päätin tilata niistä vain 5. Muut ideat saivat jäädä hautumaan. Marraskuun lopulla sain tehtaalta lopulliset 3D-mallinnokset ja muutaman korjailun jälkeen vahvistin lopullinen tilauksen toivoen, että kaikki sujuu kuten pitääkin.

Valitettavasti toisinaan käy niin, että matkan varrella tulee mutkia matkaan ja niin kävi nytkin. Tehdas valmisti osan osista vanhempien luonnosten mukaan ja ne oli valmistettava uudelleen. Vihdoin, kolme kuukautta myöhemmin helmikuun lopulla 2016, minulla on kädessäni hyväksyttävänä olevat mallikappaleet. Normaalitilanteessa korunosien mallikappaleita ei yleensä edes lähetetä, jos kaikki sujuu mutkitta. Hyväksymisen jälkeen lopulliset osat saapuivat vasta reilut pari viikkoa myöhemmin. 

Mallikappaleiden ja valmiiden osien myötä alkoi alkuperäisten koruideoiden testaus ja lopullisten korumallien suunnittelu. Kaikki ei välttämättä näytäkään valmiina siltä miltä piti, tai ei toimi niinkuin suunniteltu. Mutta yleensä hyvin suunniteltu on kuin puoliksi tehty :) Korujen valmistus vaatii myös hyvin paljon erilaisia yhteensopivia valmisosia, joiden hankinta on oma prosessinsa. Kun kaikki materiaali on käden ulottuvilla, alkaa itse korujen valmistus myyntiin ja tuotekuvaukset nettikauppaa varten. 

Näistä kirjoituksen osista valmistetut valmiit korumallit löydät Vernadan nettipuodin valikoimista hakusanoilla: tähdellinenristi ja kuolain.

YLLÄ: Tähtihela/riipus “TÄHDELLINEN” muistutuksena siitä, että SINÄ olet tärkeä tai ehkä sinulla loistaa jokin tärkeä oma muisto tuolla tähtitaivaalla. Hela toimii niin nahkarannekoruissa kuin riipuksena kaulaketjussa. Kyselin tämän osan suunnittelun yhteydessä myös Vernadan fb-tykkääjiltä, millaisia tekstejä he toivoisivat koruihin. Onnellinen-sanaa oli myös toivottu ja sekin näkyy jo yhdessä korumallissa. 

YLLÄ: Yksinkertaisen kaunis ristihela, jossa koristeena kristalli, sopii vaikka lahjaksi ripillepääsyn johdosta. Myös tämä osa on suunniteltu siten, että se toimii kahdella eri tavalla nahkarannekkeissa, sekä riipuksena kaulaketjussa.

YLLÄ: Hevos- tai ratsastusaiheisia koruja kysellään aina välillä. Yksinkertaisesta liitososasta ja valmiista välirenkaista syntyi kaunis kuolainosa, joka toimii niin käsikoruissa, kaulakoruissa kuin korviksissakin. Tähän koruideaan olen erityisen tyytyväinen.